Zakendoen in China
Onze ervaringen en tips
De handelskansen met China blijven aanzienlijk. De handel tussen Nederland en China is de afgelopen jaren aanzienlijk gegroeid. China neemt momenteel de vierde plaats in als het gaat om de landen waar Nederland importeert, en staat op de elfde plaats voor export. Nederland importeert diverse producten, zoals fabrikaten, machines en kleding, uit China. Bovendien is de export naar China de afgelopen jaren sterk toegenomen.
Arbeidsmarkt in China
Hoewel de inkomens in China stijgen en de productiekosten voor buitenlandse ondernemers daardoor ook toenemen, roept dit de vraag op of China in de toekomst nog steeds aantrekkelijk zal zijn als productieland. Echter, door de verschuiving van productie in China van steden zoals Beijing, Shanghai en Guangzhou naar andere regio's die economisch nog achterblijven, blijft zakendoen met China nog steeds aantrekkelijk. Het is echter belangrijk om zorgvuldig te onderzoeken welke regio's in China nog economisch interessant zijn.
Kwaliteit van de producten
Vanwege politieke ingrepen hebben Chinese ondernemers en buitenlandse ondernemingen te maken met stijgende loonkosten en sociale lasten, wat vraagt om een hoge mate van flexibiliteit. Bovendien worden nu ook pensioenen betaald, waardoor de loonkosten met zo'n 20 procent stijgen. Een positief aspect is echter dat de kwaliteit van arbeid en productiviteit evenredig toenemen met de stijgende kosten. Zakendoen met China wordt ook steeds makkelijker, aangezien de meeste managers nu redelijk goed Engels spreken. Zelfs medewerkers op lagere niveaus zijn beter opgeleid en beginnen Engels te spreken.
De wholly foreign owned enterprise (WFOE China)
Een veelvoorkomend fenomeen in China is de oprichting van een Wholly Foreign Owned Enterprise (WFOE) door ondernemingen die veel importeren of zelfs produceren in het land. Een WFOE is een volledige dochteronderneming van bijvoorbeeld een Nederlands moederbedrijf. Belangrijke kenmerken van een WFOE zijn dat het volledig met buitenlands kapitaal is opgericht, onder buitenlandse controle staat en geen Chinese eigendomsbelangen heeft. Er is geen inmenging van Chinese partners. Merken en intellectueel eigendom worden beschermd volgens internationaal recht. De WFOE wordt belast volgens lokale wetgeving. Dit maakt het een populaire ondernemingsvorm voor veel buitenlandse ondernemers die willen produceren in China en vervolgens vanuit China willen exporteren.
Chinese handelspartner
Het vinden van een betrouwbare en professionele Chinese partner voor productie en distributie kan een uitdaging zijn. Om potentiële zakelijke en persoonlijke teleurstellingen te voorkomen, is het verstandig om grondig onderzoek te doen naar organisaties en gebruik te maken van betrouwbare B2B-websites. Op deze manier kun je een weloverwogen beslissing nemen en zakendoen in China met partners die voldoen aan jouw vereisten en verwachtingen:
- BenCham: The Benelux Chamber of Commerce in China
- Alibaba: adressen per sector
- AsiaNet: ingedeeld naar sectoren
- Made-in-China.com: ingedeeld naar sectoren en producenten
Contracten
De drie bekendste contractvormen in China zijn:
- Het koopcontract
- De distributieovereenkomst
- De agentuurovereenkomst
Een contract dient ten minste de volgende elementen te bevatten: de gegevens van de contractpartijen, het onderwerp van het contract, de hoeveelheid, de kwaliteit, de prijs of vergoeding, de tijd, plaats en methode van uitvoering, aansprakelijkheid, contractbreuk en geschillenbeslechting. Hoewel mondelinge overeenkomsten rechtsgeldig zijn, is het altijd aan te raden om een schriftelijk ondertekende bevestiging te verkrijgen. Dit heeft te maken met bewijslast en het feit dat bepaalde voorwaarden alleen schriftelijk kunnen worden overeengekomen. Het hebben van een schriftelijk contract biedt meer zekerheid en duidelijkheid voor alle betrokken partijen tijdens het zakendoen in China.
Cultuur van het zakendoen in China
Zakendoen in China vereist een geheel andere aanpak dan wat je gewend bent in Nederland. Het afhandelen van zaken op een haastige manier werkt hier absoluut niet. Om succesvol te zijn in het Chinese bedrijfsleven, is het doorgaans noodzakelijk om veel tijd en energie te investeren in het opbouwen en onderhouden van een sterke en vriendschappelijke relatie met jouw zakelijke partners. Het is daarom essentieel om vooraf grondig vertrouwd te raken met China, de cultuur, taal en gebruiken. Toon respect, neem de tijd en wees geduldig in jouw benadering tijdens het zakendoen met China.
Visitekaartjes
Het uitwisselen van visitekaartjes is een belangrijk onderdeel van het zakendoen met China. Het is aan te raden om jouw visitekaartje zowel in het Engels als in het Mandarijn te laten opstellen. Wanneer je een visitekaartje ontvangt of overhandigt, doe dit dan altijd met beide handen. Dit gebaar symboliseert respect. Neem de tijd om het ontvangen visitekaartje zorgvuldig te bekijken en bestudeer het aandachtig. Hiermee toon je respect voor jouw zakenpartner. Let op dat de eerste naam op het visitekaartje de achternaam van de persoon aangeeft. In China wordt de achternaam eerst genoemd, gevolgd door de voornaam. Spreek mensen dus aan met hun achternaam, niet met hun voornaam. Als er een titel vermeld staat op het kaartje, is het gebruikelijk om deze ook te vermelden of te noemen tijdens het gesprek.
Eten, drinken en karaoke
Het opbouwen van een vertrouwensrelatie met jouw Chinese zakenpartners gedurende het zakendoen met China vereist regelmatige bezoeken. Tijdens deze bezoeken zul je vaak deelnemen aan verschillende maaltijden. Het is belangrijk om te eten wat je wordt voorgeschoteld, ongeacht hoe vermoeid je je voelt na een lange vlucht. Het niet eten van aangeboden gerechten wordt als onbeleefd beschouwd. Jouw Chinese zakenpartner wil je graag vermaken en waardering tonen voor jouw bezoek. Vaak worden belangrijke zakelijke kwesties pas besproken na uitgebreide diners. Daarnaast kan een avondje karaoke ook onderdeel zijn van het programma, aangezien Chinezen graag een informele sfeer creëren tijdens zakelijke onderhandelingen. Om te voorkomen dat je te veel alcohol consumeert tijdens het uitgaan met jouw zakenpartners, is het verstandig om nooit je glas helemaal leeg te drinken. Je zult namelijk direct een nieuw glas aangeboden krijgen.
De communicatie tijdens het zakendoen met China
Bij interacties met Chinese zakenpartners is het belangrijk om zowel mondeling als schriftelijk altijd de juiste naam te gebruiken, namelijk "The People's Republic of China". Voor formele gelegenheden dien je gekleed te gaan in een donker pak met das, terwijl dames een rok dragen. Hoewel cadeaus niet worden verwacht bij een eerste bezoek, kunnen relatiegeschenken helpen bij het opbouwen van een goede relatie tijdens het zakendoen in China. Het is raadzaam om te onderzoeken welke geschenken als waardevol worden beschouwd in specifieke kringen. Tijdens informele activiteiten zoals dineren, drinken en karaoke zingen, dien je zakelijke onderwerpen te vermijden, evenals controversiële onderwerpen zoals mensenrechten. Het wordt als onbeleefd beschouwd om oogcontact te lang aan te houden, en amicale aanrakingen zoals schouderklopjes worden over het algemeen niet op prijs gesteld.
Kwaliteitscontrole
Wanneer je goederen bestelt in China, is het van essentieel belang om de kwaliteit van de goederen te controleren gedurende het productieproces, vóór verzending, tijdens het laden van de container en zelfs tijdens het transport naar de haven. Op deze manier voorkom je tijdens het zakendoen met China onaangename verrassingen bij aankomst van jouw bestelling in Nederland. Indien je niet in staat bent om zelf kwaliteitscontroles uit te voeren, is het sterk aan te raden om een gespecialiseerd en onafhankelijk bureau in te schakelen om dit namens jou te doen. Hiermee waarborg je een grondige en betrouwbare controle van de kwaliteit van jouw goederen en kun je veilig zakendoen in China.
Succesvol zakendoen in China begint met de juiste kennis en betrouwbare logistieke partners. The Freight Hero helpt je graag verder!