Onze laadmeter-berekentool
Bereken eenvoudig jouw benodigde laadmeters
In de transport- en logistieke sector worden laadmeters en pallets veelvuldig gebruikt. Pallets bestaan in diverse varianten en afmetingen. Lees hieronder dan ook alles wat je moet weten over pallets en laadmeters!
-
type pallet
Lengte
Breedte
Hoogte
Aantal pallets
Gecalculeerde laadmeters
-
cm
cm
cm
m
-
m
Pallet
-
type palletLengteBreedteHoogteAantal palletsGecalculeerde laadmeters
-
cmcmcm
m
-
m
Een pallet is een transporteenheid die gebruikt wordt om goederen op te slaan en te vervoeren. De pallet is een plateau gemaakt van hout, kunststof of karton en is beschikbaar in diverse materialen, vormen en formaten.
Europallet
De meest voorkomende pallet in Europa is de Europallet, ook bekend als de EUR-pallet. Deze standaard pallet heeft en afmeting van 80x120 cm en is gemaakt van hout volgens de specificaties van de European Pallet Association (EPAL). De pallet heeft een hoogte van 14,4 cm en is officieel ontworpen om maximaal 1.500 kilo te dragen. Om een Europallet te herkennen, zijn de woorden "EUR", "EPAL" of "UIC" te vinden op de linker- en rechter klossen. De pallet bestaat uit vijf bovenplanken, drie onderplanken en drie dwarsplanken. Negen klossen, gemaakt van massief hout of geperste houtsnippers, verbinden de boven- en onderzijde van de pallet. De bovenkant van de onderplanken is afgeschuind om het oppakken met een heftruck of pompwagen te faciliteren. De hoeken van de pallet zijn afgerond om schade en verwondingen te voorkomen. Er zijn ook niet-officiële Europallets beschikbaar die vaak geen “EUR”-ring of een andere plankdikte hebben en geen deel uitmaken van het ruilsysteem.
Blokpallet
Naast de Europallet zijn blokpallets ook veelvoorkomend in de transport- en logistiek branche. Deze pallets hebben vaak een afmeting van 100x120 cm, maar ze kunnen ook voorkomen in de afmeting 110x110 cm. Het is belangrijk op te merken dat blokpallets geen officiële erkenning hebben in Europa. In het Verenigd Koninkrijk worden voornamelijk blokpallets van 100x120 cm gebruikt. Een blokpallet bestaat uit verschillende onderdelen, waaronder een bovendek, tussendek en onderdek, evenals de blokken die deze dekdelen met elkaar verbinden. Het draagvermogen van een blokpallet is afhankelijk van de dikte van de planken en blokken die worden gebruikt.
Overige soorten pallets
Naast Euro- en blokpallets zijn er nog veel meer typen pallets verkrijgbaar. Vaak maken bedrijven onderscheid in ‘nieuwe’ of ‘gebruikte’ pallets of in pallets voor één- of meermalig gebruik. Ze zijn leverbaar met een verschillend draagvermogen. Zelfs in op maat gemaakte afmetingen, specifiek voor het vervoer of de opslag van jouw producten. Ook zijn er display pallets, balkpallets en cp-pallets, die bijvoorbeeld geschikt zijn als winkelpallet, zware industriepallets of chemiepallets.
Het materiaal van de pallets
Pallets worden doorgaans vervaardigd uit drie veelvoorkomende materialen: hout, karton en kunststof. Houten pallets zijn stevig, wegen meestal tussen de 20 en 25 kilo, en kunnen buiten worden gebruikt. Voor het gebruik van houten pallets bij import of export is vaak een speciale behandeling vereist om schadelijke organismen te doden. Kunststof pallets zijn eenvoudig te reinigen, waardoor ze veelvuldig worden gebruikt in de voedings- en farmaceutische industrie, waar veiligheid essentieel is. Gebruikte kunststof pallets kunnen worden gereinigd door middel van wassen of stomen, zodat ze opnieuw gebruikt kunnen worden. Een nadeel is dat kunststof pallets vaak duurder zijn dan andere opties. Kartonnen pallets winnen aan populariteit, voornamelijk vanwege hun duurzaamheid. Ze worden vervaardigd uit gerecycled papier en kunnen na gebruik gerecycled worden. Daarnaast zijn kartonnen pallets zeer licht (gemiddeld zo'n 5 kilo), waardoor ze gemakkelijk met de hand verplaatst kunnen worden. Vanwege hun lage gewicht worden ze vaak gebruikt in de luchtvracht, waar tarieven afhankelijk zijn van het gewicht van de zending.
Laadmeter
In het wegtransport wordt veelvuldig gebruikgemaakt van het begrip "laadmeters". Een laadmeter wordt gebruikt als een rekeneenheid voor goederen die niet gestapeld kunnen worden of waarop geen stapeling mogelijk is. Het dient eigenlijk als compensatie voor het verloren volume in de vrachtwagen. Een laadmeter komt overeen met één strekkende meter laadruimte in een vrachtwagen. Dit betekent dat elke laadmeter gelijkstaat aan één meter van de beschikbare laadruimte in de vrachtwagen.
- Een Europallet is 0.80 x 1.20 meter (0,4 laadmeter)
- Een blokpallet is 1.00 x 1.20 meter (0,5 laadmeter)
Vanwege de breedte van een vrachtwagen van ongeveer 2,40 meter, komt één laadmeter overeen met een oppervlakte van ongeveer 2,4 vierkante meter (2,40 meter breedte x 1 meter lengte). Het aantal laadmeters dat nodig is voor het vervoer van goederen kan eenvoudig worden berekend door het vloeroppervlak te berekenen dat de goederen innemen. Door de lengte in meters van het vloeroppervlak te vermenigvuldigen met de breedte in meters en vervolgens te delen door 2,40 meter, krijg je het aantal benodigde laadmeters.
Het is belangrijk op te merken dat elke laadmeter een maximaal gewicht heeft van 1.750 kg. Als bijvoorbeeld de zending een gewicht heeft van 2.000 kg, dan wordt het aantal laadmeters berekend als 2.000 kg / 1.750 kg = 1,14 laadmeter. Zelfs als de vracht bijvoorbeeld op 2 Europallets zou zijn gestapeld, zou het aantal laadmeters niet 0,8 zijn, maar 1,0 laadmeter.
Let op: Vloeroppervlakte dat door afwijkend palletformaat niet gevuld kan worden door een volledige standaard pallet (80 cm / 120 cm) wordt bij de belastbare laadmeters opgeteld.
Laadmeter-berekentool
Maak gebruik van onze handige laadmeter-berekentool bovenaan deze pagina om nauwkeurig het totale aantal laadmeters voor elk transport te berekenen. Selecteer het type pallet, geef het aantal pallets van dat type aan en voeg indien nodig andere pallet formaten toe. Je kunt pallets ook verwijderen door op het prullenbakje te klikken. Met deze tool krijg je direct inzicht in het aantal benodigde laadmeters voor jouw zending.
Gebruik onze handige laadmeter berekentool voor het berekenen van jouw vrachtvervoer. Bespaar tijd en kosten door slim te plannen met The Freight Hero!