THE FREIGHT HERO'S WEKELIJKSE ZONDAGBLOG - 2 FEBRUARI 2025
Bespaar niet alleen in tijd en geld. Bespaar CO2-uitstoot!
De containerlijnvaart in de haven van Rotterdam moet steeds meer voldoen aan strengere milieueisen. Deze komen voort uit nationale en internationale regelgeving. De milieumaatregelen stimuleren de verduurzaming, waardoor de haven van Rotterdam ook op het gebied van duurzaamheid koploper wil blijven in Europa. Het boekingsplatform The Freight Hero helpt daarnaast verladers in hun keuze van transportmodaliteit en lanceert daarom de online tool Green Log.
Milieu
De gevolgen van de milieueisen uiten zich in verschillende verplichtingen. En iedere verplichting leidt tot nieuw beleid.
1. CO₂-Reductie en Energietransitie
- De scheepvaartsector moet bijdragen aan de Europese Fit for 55-doelstellingen, die CO₂-uitstoot in 2030 met 55% moeten verminderen ten opzichte van 1990.
- FuelEU Maritime verplicht schepen om hun CO₂-intensiteit geleidelijk te verlagen, met strengere normen vanaf 2025.
Beleid:
Rederijen zoeken naar alternatieve brandstoffen zoals LNG, methanol, ammoniak en waterstof.
2. Walstroomverplichting (Shore Power)
- Vanaf 2030 is het in de EU verplicht dat grote containerschepen walstroom gebruiken in havens, zodat ze niet langer op vervuilende dieselgeneratoren draaien.
Beleid:
In samenwerking met Rotterdam Shore Power, een joint venture tussen het Havenbedrijf Rotterdam en Eneco, zal de APM Terminals Maasvlakte II vanaf 2028 zeeschepen voorzien van schone energie tijdens hun verblijf in de haven. Dit initiatief zal naar verwachting de CO₂-uitstoot met bijna 7.000 ton per jaar verminderen en is ruim op tijd voor de Europese regelgeving die walstroom verplicht stelt voor containerschepen in 2030
3. Emissiereductie: Zwavel en Stikstof
- Sinds 2020 gelden wereldwijd strengere zwaveleisen (IMO 2020): schepen mogen slechts 0,5% zwavel in brandstof hebben (0,1% in emissiecontrolegebieden zoals de Noordzee).
Beleid:
De Noordzee wordt vanaf 2025 een stikstof-emissiecontrolegebied (NECA), wat betekent dat nieuwe schepen strengere NOₓ-uitstootnormen moeten volgen.
4. CO₂-heffingen en ETS (Emissions Trading System)
- Vanaf 2024 valt de scheepvaart onder het Europese emissiehandelssysteem (ETS).
Beleid:
Containerschepen die de haven van Rotterdam aandoen, moeten emissierechten kopen voor hun CO₂-uitstoot. Dit stimuleert rederijen om schonere technologieën te gebruiken.
Internationale Maritieme Organisatie (IMO)
Nu de Internationale Maritieme Organisatie (IMO) alle schepen van meer dan 5.000 bruto tonnage die de havens in de EU aandoen verplicht om hun brandstofverbruik en CO₂-uitstoot te monitoren en rapporteren, is het goed om verder in te zoomen op het begrip CO-2 uitstoot.
Hoe wordt CO₂ berekend?
In brandstof zit het grootste deel koolstof (C). Om deze te verbranden is zuurstof (O2) nodig. De gezamenlijke hoeveelheid koolstof en zuurstof bepaalt de hoeveelheid uitstoot van CO2.
De gezamenlijke hoeveelheid CO2 uitstoot in kilogrammen van een ton brandstof wordt de emissiefactor genoemd. Ofwel: CO₂ uitstoot = aantal ton brandstof x emissiefactor van deze brandstof
Emissiefactoren
- HFO (Heavy Fuel Oil): 3,114 kg CO₂ per liter brandstof
- MGO (Marine Gas Oil): 3,206 kg CO₂ per liter brandstof
- LNG (Liquefied Natural Gas): 2,750 kg CO₂ per liter brandstof
Smart shipping
The Freight Hero investeert in smart shipping en digitalisering om de efficiëntie binnen de internationale logistiek te verhogen en brandstofverbruik te verlagen. Innovaties zoals autonome vaart, route-optimalisatie en AI-gestuurde logistiek zijn daarbij belangrijke instrumentaria.
Green-Log
The Freight Hero zal binnen afzienbare tijd de online tool Green-Log lanceren, die CO2-berekeningen laat zien van alle mogelijke transportmodaliteiten. De gebruiker van deze tool kan dan de keuze voor luchtvracht, zeevracht, trucking, rail of via bargeterminals mede kunnen baseren op de uitstoot van CO2.
The Freight Hero bespaart niet alleen in tijd en geld. The Freight Hero bespaart ook CO2!