Overweeg je parallelimport? Dit moet je weten
27 januari 2025
Overweeg je parallelimport? Dit moet je weten.
Als je geen relatie hebt met een originele fabrikant van producten kan het interessant zijn om alternatieve verkoopkanalen aan te wenden die je betere inkoopcondities geven. Omdat het binnen de Europese Unie (EU) is toegestaan om van de ene naar de andere lidstaat goederen te verplaatsen, kan er gebruik worden gemaakt van prijsverschillen tussen landen.
Deze wijze van importeren valt onder de noemer parallelimport. Het is echter wel aan regels gebonden. Weet vooraf dus waar u aan toe bent!
Hoe werkt parallel import binnen de EU?
Binnen de Europese Unie is er we vrij verkeer van personen en goederen. Dus in principe zijn er geen belemmeringen. Fabrikanten zijn het hier lang niet altijd mee eens, maar het belemmeren van parallelle import is niet toegestaan op grond van het Europese mededingingsrecht. Het komt dan ook voor dat de mededingingsautoriteit een boete oplegt op grond van het belemmeren van parallel importeren binnen de EU. Een distributieovereenkomst waarin een clausule is opgenomen die parallelimport en export tegengaat, is tevens nietig. Ook zijn producenten die parallel importeren proberen te belemmeren door bijvoorbeeld verpakkingen zo aan te passen dat ze maar in één lidstaat te verkopen zijn, kunnen hierop worden aangesproken door de mededingingsautoriteit.
Hoe werkt parallel import van buiten de EU?
Als goederen van buiten de EER, dus de EU plus Noorwegen, IJsland en Liechtenstein in Nederland in het economisch verkeer worden gebracht, zonder dat de merkhouder daarmee heeft ingestemd, dan is de parallel import onrechtmatig en zal sprake zijn van merkinbreuk. De toestemming hoeft niet per se schriftelijk te worden gegeven. De bewijslast voor toestemming ligt wel bij de parallelinvoerder.
Eisen
- De producten moeten te allen tijde authentiek zijn en van oorsprong afkomstig zijn van de fabrikant die het vervaardigd heeft. (Namaakproducten vallen dus niet onder parallelimport en zijn illegaal)
- De goederen en hun verpakking mogen het publiek niet misleiden over de oorsprong of kwaliteit van het product. en mogen de reputatie van het merk niet schaden
Voor bepaalde sectoren, zoals geneesmiddelen, tabak en elektronica kunnen strengere regels gelden. Zo is bij parallelimport van geneesmiddelen vereist doorgaans goedkeuring vereist van de gezondheidsautoriteiten en moet ver voldaan worden aan veiligheids- en etiketteringsvoorschriften. Bij cosmetica, speelgoed of elektrische apparaten kan extra EU-regelgeving gelden.