Het CIF-dilemma: U laat zich niet FOB-ben?
5 februari 2025
De verleiding om op basis van Cost Insurance Freight (CIF) uw deellading (Less than Container-load, ofwel losse cubic meters) naar Nederland te laten verschepen, is bijna niet te weerstaan. Immers: het is de eenvoudigste manier. U hoeft niet met een Freight Forwarder te onderhandelen over de zeevrachttarieven; het is een kwestie van wachten op de boot die in de haven aankomt. Het is bijna te mooi om waar te zijn. En dat is het ook.
Kosten
De Commercial Invoice die u van uw leverancier ontvangt, vermeldt de incoterm CIF. Dit betekent dat de leverancier het transport tot en met de aankomst in de haven Rotterdam geregeld heeft. De kosten staan meestal keurig op de factuur vermeld; en inderdaad: de kosten vallen u best mee.
Gemak
U ontvangt na een aantal weken keurig bericht van de Nederlandse firma die zich bezighoudt met de verdere afhandeling zodra uw container te Rotterdam gelost wordt. Tevens ontvangt u een keurig overzicht van de kosten die zij bij u in rekening brengt voor het uitpakken van uw goederen uit de (deel)container, de administratieve kosten en de verdere doortransportkosten naar uw afleveradres. Ook het verrichten van de Douane-inklaring is geen probleem. U machtigt de firma om voor u de Douane-inklaring te doen: Een loket, een contactpersoon; gemak dient de mens.
Prijskaartje
De factuur die u krijgt toegezonden, doet u beseffen dat gemak wel een prijskaartje heeft. Hoe kan het dat de kosten hier in Nederland zo enorm hoog zijn? U heeft uw leverancier toch al voor het transport betaald?
U heeft zich inderdaad laten foppen.
FOB
U heeft zich laten foppen door niet te fobben. Had u maar uw transport gewoon Free on Board (FOB) geboekt. Het boekingsplatform The Freight Hero© wijst uit dat u dan vele malen goedkoper was uit geweest. Uw leverancier heeft u inderdaad verleid met lage tarieven. Hij heeft in zijn eigen land de vracht via een lokale expediteur Freight Prepaid geboekt. De lokale expediteur betaalt uw leverancier namelijk om de vracht te mogen verschepen. Uw leverancier steekt de expediteursbonus in zijn zak en rekent vervolgens ook nog aan u (lage) transportkosten door.
U betaalt in Nederland aan de Nederlandse afhandelaar uiteindelijk een enorme prijs. Want die wordt gedeeld met de lokale expediteur in het land van herkomst.
Wie heeft dus de bonus aan uw leverancier betaald?