De belangrijkste containerterminals van de haven van Rotterdam
2 februari 2025
De haven van Rotterdam is het grootste havengebied van Europa. Het dankt haar grootte aan de ligging van de Rijn, waardoor er een achterland met zo’n 460 miljoen inwoners binnen bereik ligt. Naast de binnenvaart wordt een groot gedeelte over de weg vervoerd en in mindere mate over het spoor. In de haven liggen grote containerterminals, elk met hun eigenaren en exploitanten.

Waalhaven
Al in 1907 werd door de gemeenteraad van Rotterdam besloten tot het aanleggen van de Waalhaven en werd er begonnen met de eerste uitgravingen. Het is voor het grootste deel met de hand gegraven. De Waalhaven deed tot de jaren 90 dienst als overslaghaven van met name massagoed en containers. Inmiddels heeft het gebied zich ontwikkeld tot het zakelijke logistieke centrum van Rotterdam en vormt het de schakel tussen stad, haven en achterland.
Eerste Maasvlakte
In de jaren 60 ontwikkelde Rotterdam de Maasvlakte, ook wel de Eerste Maasvlakte genoemd ter onderscheid van de later aangelegde Tweede Maasvlakte. Het ligt direct aan de Noordzee op 40 kilometer van de stad Rotterdam. In 1973 meerden de eerste containerschepen aan. De Maasvlakte is gebouwd door het leggen van een ringdijk waarbinnen zand van de Noordzee werd opgespoten.
Tweede Maasvlakte
Maasvlakte 2 (in volksmond ook: Tweede Maasvlakte) is de benaming voor het uitbreidingsproject van de haven van Rotterdam. De aanleg ervan startte in 2008 en is gelegen ten westen van de Eerste Maasvlakte. Met dit nieuwe in zee aangelegd gebied ter grootte van 2.000 hectare is de haven van Rotterdam 20% groter geworden. In 2013 is het in gebruik genomen en de Rotterdamse havens beslaan in totaal nu 12.000 hectare.
Containerterminals
- ECT Delta
Op de (eerste) Maasvlakte kunnen de allergrootste schepen 24/7 zonder beperkingen van tij of sluizen vol beladen aanmeren bij de ECT Delta terminal. De diepgang hier voor de kant is 16,65 meter. Schepen liggen gemeten vanaf de havenmond binnen een uur vast aan de kade. Veel rederijen kiezen de ECT Delta terminal daarom als hun ‘first port of call’ in Europa. De terminal is eigendom van de Hutchisons Ports, dat 53 havens en terminals telt in 24 landen.
- ECT Euromax
Hutchison Ports is ook eigenaar van ECT Euromax, één van de meest geavanceerde en milieuvriendelijkste containerterminals ter wereld. De automatische terminal ligt in de noordwesthoek van de (tweede) Maasvlakte, direct aan de Noordzee. De ECT Euromax is speciaal ontworpen voor het snel, veilig en efficiënt afhandelen van de allergrootste containerschepen.
- Delta 2
Vanaf 2021 maakt de terminal Delta 2 onderdeel uit van Hutchison Ports. De volledige naam is Hutchison Delta II. Deze terminal startte in 2000 op de (eerste) Maasvlakte als Maersk Delta en werd twee jaar later omgedoopt tot APM Terminals Rotterdam (APM 1)
- Rotterdam World Gateway (RWG)
Rotterdam World Gateway (RWG) is een containerterminal op de Tweede Maasvlakte bij bij Rotterdam. RWG is een internationaal consortium van onder meer vier wereldwijd opererende containerrederijen.
Dubai Ports heeft 30% van de aandelen van het consortium in handen, CMA CGM 10% en de andere drie reders ieder 20%.
- APM Terminals Maasvlakte II
De APM Terminals Maasvlakte 2 (voorheen APM2) is de modernste terminal van de haven van Rotterdam en is opgericht in 2015. Deze terminal wordt geëxploiteerd door APM Terminals, een dochteronderneming van A.P. Moller-Maersk. Recentelijk is een overeenkomst getekend met het Havenbedrijf Rotterdam voor een uitbreiding van de terminal met ongeveer 47,5 hectare en een extra diepzeekade van één kilometer. Deze zal operationeel zijn in 2026. De extra capaciteit zal de overslagcapaciteit met 2 miljoen TEU per jaar verhogen. De terminal is speciaal ontworpen voor de grootste containerschepen ter wereld en richt zich op efficiëntie, duurzaamheid en automatisering.
- QTerminals Kramer Rotterdam
In 1963 opgericht als Kramer Rotterdam is het bedrijf oorspronkelijk gestart als reparatiebedrijf. Inmiddels is het bedrijf uitgegroeid tot een specialist in containerdepot en empty containers met meerdere locaties in de Rotterdamse havens. Overslag is geconcentreerd op de Maasvlakte. Delta Container Services is de naam van de joint venture met ECT en legt zich toe op de overslag van lege en volle containers. In 2023 heeft QTerminals - een staatsbedrijf uit Qatar - een meerderheidsbelang (90%) verworven.