De alliantie is dood, lang leve de alliantie!
4 februari 2025
Zoals twee jaar geleden al aangekondigd is de containerlijnvaartalliantie 2M in januari geëindigd. MSC gaat zonder samenwerking in een alliantie verder. Maersk blijft echter niet alleen achter. Hapag-Lloyd heeft THE Alliance verlaten en vormt per februari 2025 samen met Maersk de nieuwe alliantie Gemini.
Doel
De Gemini-alliantie is de nieuwe langdurige operationele samenwerking tussen de rederijen Hapag-Lloyd en Maersk, waarbij het doel van de alliantie is een snel, flexibel en onderling verbonden zeevrachtnetwerk aan te bieden met focus op betrouwbaarheid, connectiviteit en duurzaamheid.
Belofte
De Gemini-alliantie zegt te streven naar en schema-betrouwbaarheid van meer dan 90% zodra het netwerk volledig is geïmplementeerd. Tevens belooft het een verbeterde servicekwaliteit, kortere transittijden en toegang tot enkele van de best verbonden zeehavens ter wereld. Het netwerk omvat zeven handelsroutes en biedt 57 diensten, waaronder hoofd- en pendeldiensten, aangevuld met feederdiensten. De vloot zal bestaan uit 340 moderne en efficiënte schepen met een totale capaciteit van ongeveer 3,7 miljoen TEU (twenty-foot equivalent units).
CO₂-uitstoot
Beide bedrijven zijn vastbesloten om de CO₂-uitstoot van hun vloten te verminderen en hebben ambitieuze doelstellingen gesteld op dit gebied, waarbij Maersk streeft naar netto-nul in 2040 en Hapag-Lloyd in 2045.
Omweg
Vanwege de huidige veiligheidsrisico's in de Rode Zee hebben Maersk en Hapag-Lloyd besloten om voorlopig via Kaap de Goede Hoop te varen. Het eerste schip van Gemini is maandagochtend 3 februari 2025 wel via het Suezkanaal onderweg. Het is de ‘Kassiakos’ (4.360 teu), een schip in een regionale lijndienst tussen Port Said (Egypte) en Saoedie-Arabië. Een verdere snelle terugkeer van de grote oost-west-diensten naar de Rode Zee- en Suezkanaal-route is echter niet aan de orde. Deze diensten zullen terugkeren naar de Rode Zee-route, zodra de situatie daar volledig veilig is. De Gemini-diensten blijven vooralsnog dus gebruik maken van de omweg via Kaap de Goede Hoop.
Hoopvol
Maersk zegt het huidige bestand tussen Israël en Hamas hoopvol te vinden. De aankondiging van de Houthi-rebellen de aanvallen op het scheepvaartverkeer in de Rode Zee voorlopig te staken, is volgens Maersk een stap in de goede richting, maar de voorspelbaarheid van de situatie blijft een complexe uitdaging, waarbij het veiligheidsrisico nog steeds te hoog is.
Ambitieus
De beoogde betrouwbaarheid is erg ambitieus. In december 2024 scoorde Maersk met 60% vaartbetrouwbaarheid van alle containerrederijen het hoogste en Hapag-Lloyd en zat onder de 50% en was daarmee een van de slechts presterende rederijen. De helft van hun schepen arriveerden niet op tijd hun bestemmingen.
Wiel
Maersk en Hapag-Lloyd rekenen erop dat hun schepen wel vaker op tijd zullen gaan komen dankzij hun ‘hub & spoke’-aanpak. Hierbij worden op de grote containerlijnvaarten nog maar een beperkt aantal grote havens aangedaan: de hubs. De haven van onder andere Rotterdam is zo’n belangrijke hub. Kleinere havens worden via feeders bediend: de spokes. Ofwel: de spaken zorgen voor het draaien van het wiel.
Onzekerheid
De rederijen hebben te maken met een slechte beurstemming, vanwege de aankondiging en dreiging van de Amerikaanse president Donald Trump om hoge invoerrechten te gaan hanteren. Deze politieke situatie in de VS zorgen voor grote onzekerheid over de verdere ontwikkeling van de wereldhandel.
Stijgende zeevrachttarieven
Op korte termijn kunnen de containerrederijen hier juist van kunnen profiteren. Onzekerheid drijft de zeevrachtprijzen in de praktijk juist op. Dat hebben de coronacrisis en de Rode Zee- crisis wel aangetoond. Het is zaak om de containerzeevrachttarieven goed te blijven monitoren. Raadpleeg dus vooral frequent het boekingsplatform van The Freight Hero.